Unitatea scolara apartine Filialei Constanta a Fundatiei Invatamantului Preuniversitar al Cooperatiei Mestesugaresti “Spiru Haret” si este situata in partea centrala a municipiului Constanta in cartierul ”Tomis II” avand acces in Strada Mircea cel Batrin nr. 148. Scoala de la Pontul Euxin s-a infiintat in anul 1990, la initiativa UCECOM si urmare a colaborarii cu İnspectoratul Scolar teritorial Constanta sub denumirea de Scoala Profesionala UCECOM Constanta. Unitatea a fost infiintata in scopul formarii de meseriasi si specialisti necesari in cadrul familiei ocupationale a serviciilor, solicitati de sectorul cooperatist, de intreprinderile mici si mijlocii din zona.

In primii ani, scoala se afla intr-un imobil din strada Petru Vulcan nr.100 unde a activat pina in anul 2002.

Scoala Profesionala UCECOM Constanta isi schimba denumirea in Grupul Scolar de Arte si Meserii ,,SPIRU HARET” in anul 1995 si functioneaza cu urmatoarele forme de scolarizare: scoala profesionala si de ucenici, scoala postliceala, scoala de maistri si cursuri de calificare si recalificare profesionala cu durata intre 3, 6 si 9 luni.

In anul 1999, scoala a primit AUTORİZATİE de incredere prin Ordinul Ministrului 3652/19.04.2000 eliberata de Comisia Nationala de Evaluare si Acreditare a Invatamantului Preuniversitar nr. 28/23.11.1999 pentru urmatoarele niveluri/specializari/calificari profesionale autorizate sa functioneze provizoriu:

 

Scoala profesionala:

 • mecanic auto ;
 • tinichigiu auto ;
 • electrician auto ;
 • instalator;
 • frigotehnist;
 • frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist ;
 • vanzator-alimentatie publica;
 • optician;
 • croitorie;

Scoala postliceala: specializarea:

 • cosmetician;
 • management;
 • agent de gestiune;
 • agent de turism;

 

Autorizatie de incredere, acordata de Ministerul Educatiei si Cercetarii prin Ordinul ministrului nr. 3780 din 20.04.2003 pentru:
Scoala de maistri: specializarea:

 • maistru mecanic

Anul de invatamant 2003-2004 s-a deschis intr-un nou sediu situat pe strada Mircea cel Batran nr. 148. Ca urmare a restrangerii spatiului scolar oferit de sediul nou s-a restrans si numarul meseriilor oferite de scoala.

In cei 16 ani de invatamant, scoala a avut un traseu ascendent in ceea ce priveste actul educational pe plan local, regional si national datorita atat a unei bune baze materiale cat si datorita metodelor moderne de pregatire a elevilor de catre cadrele didactice cu experienta pe plan profesional si educativ.

In anul 2006-2007, scoala a obtinut Autorizatie de functionare pentru ciclul superior al liceului tehnologic-nivel 3, ruta progresiva de calificare, acordata de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului prin Ordinul ministrului nr.162 din 25.07.2007 pentru calificarile :

 • tehnician mecanic de intretinere si reparatii;
 • tehnician prelucrari mecanice;
 • coafor stilist

Cele doua calificari au fost avizate in urma inspectiei realizate de ARACİP, cand scoala a fost si gazda pentru laboratorul de formare de noi evaluatori externi pe plan national ai ARACİP-ului.

In anul 2007-2008 instututia noastra asigura in continuare scolarizarea absolventilor atat din ciclul gimnazial cat si din ciclul liceal, la un nivel care tinde sa se apropie de stilul de invatamant occidental prin ambient, lumina, in diverse forme de invatamant.

In anul 2008-2009, scoala a primit vizita ARACIP-ului in vederea autorizarii ciclului inferior al liceului tehnologic, zi/seral pentru specializarea tehnician in administratie, filiera servicii. In acelasi an, am primit din partea ARACIP-ului si acreditarea pentru urmatoarele calificari: lucrator pentru estetica si igiena corpului omenesc, lucrator in mecnica de motoare la SAM, frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist, mecanic auto la anul de completare, iar la postliceala s-a obtinut acreditarea la calificarea profesionala–cosmetician si pentru scoala de maistri–calificarea profesionala-maistru mecanic.

Acreditarea a fost obtinuta prin Ordinul Ministrului Educatiei Cercetarii si Inovarii nr. 4760 din 20.08.2009, iar Autorizarea prin Ordinul Ministrului Educatiei Cercetarii si Inovarii nr. 4118 din 11.05.2009.

Incepand cu anul scolar 2010-2011 s-a schimbat denumirea scolii din Grup Scolar „Spiru Haret” Constanta, in Liceul Ucecom „Spiru Haret” Constanta, conform Ordinului Ministerului Educatiei Cercetarii Tineretului si Sportului nr. 3671/22.04.2010.